DEN HAAG - Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) kan niet uitsluiten dat hij de komende jaren meer moet bezuinigen op de kinderopvang dan het kabinet eigenlijk van plan is.

Kamp gaf woensdag deze waarschuwing af, nadat in de Tweede Kamer diverse voorstellen werden gedaan die juist extra geld kosten.

Eerder dit jaar kreeg het kabinet nog een tegenvaller van 420 miljoen euro voor zijn kiezen door het groeiend beroep op de kinderopvangtoeslag. Kamp benadrukte dat hij nog probeert bijna 300 miljoen euro hiervan elders op zijn begroting te vinden. Maar ''of het lukt, weet ik niet'', zei hij.

Saneren

Ook wees de minister op de onzekere economische situatie en dat sommigen menen dat het kabinet extra moet ingrijpen om de overheidsfinanciën te saneren. Volgens Kamp is dit nu niet aan de orde. Als later mocht blijken dat extra bezuinigingen wel nodig zijn, zal hij daarbij alles bekijken op zijn begroting.

GroenLinks en de SP vroegen bij een volgende bezuinigingsronde de kinderopvang te ontzien. Maar Kamp zei niks bij voorbaat uit te sluiten.