DEN HAAG - Het kabinet moet volgens de SP met een nationaal actieplan Voedsel komen om honger in Nederland tegen te gaan.

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de oppositiepartij zal woensdag premier Mark Rutte hiertoe oproepen in een debat over de sociale staat van Nederland.

Uit eigen onderzoek van de SP bij de voedselbanken komt volgens Karabulut een alarmerend beeld naar voren. Een groeiende groep mensen doet een beroep op de voedselhulp, maar steeds meer personen komen op een wachtlijst terecht.

De voedselbanken krijgen steeds minder eten en drinken van bedrijven, waardoor het nauwelijks meer lukt gezonde pakketten met bijvoorbeeld fruit en melk samen te stellen.

Tolereren

''Het is een schande dat we in een rijk land als Nederland tolereren dat er mensen zijn die honger lijden'', stelt het SP-Kamerlid. Daarbij wijst zij ook op onderzoeken van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de groeiende armoede in Nederland; vooral ook bij kinderen.

''Laat het kabinet in gesprek gaan met supermarkten of restaurants, nationaliseer voor mijn part de voedselbanken, het maakt mij niet uit.

Maar kinderen die opgroeien in armoede en onvoldoende gezonde voeding binnenkrijgen, ondervinden daar de rest van hun leven de gevolgen van'', aldus Karabulut.

Voedselbanken

De SP-politica heeft staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) al eerder gevraagd om met de voedselbanken in gesprek te gaan om te kijken of hij kan helpen. Maar dat weigerde de VVD-bewindsman.

Karabulut wil De Krom volgende week bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken in de Kamer ook weer aan de tand voelen over de aanpak van armoede en honger in Nederland.