DEN HAAG - Defensie en de vakbonden zijn het dinsdagavond definitief eens geworden over nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Zoals in oktober al was afgesproken, krijgt het personeel vanaf maart volgend jaar 1 procent salarisverhoging. Bovendien gaat de eindejaarsuitkering met 1,2 procent omhoog.

Dat hebben Defensie en de centrales van overheidspersoneel gezamenlijk gemeld. Onderdeel van het akkoord is een sociaal beleidskader, waarin regelingen staan voor medewerkers die door de bezuinigingen bij Defensie worden ontslagen.

Defensie moet de komende jaren 1 miljard euro bezuinigen. Daardoor verdwijnen ongeveer 12.000 van de 69.000 banen. Dat leidt tot het gedwongen ontslag van 6000 medewerkers.

Het defensiepersoneel heeft er in de afgelopen 2 jaar geen cent bijgekregen. In oktober hadden de partijen al een voorlopig akkoord bereikt. Maar leden van de militaire vakbonden AFMP/FNV en de Marechausseevereniging wezen het loonbod af.

Minister

Ook de ACOM wilde dat minister Hans Hillen van Defensie met een hogere loonsverhoging zou komen. De bonden dreigden niet in te stemmen met het sociaal beleidskader als de minister hen niet tegemoet zou komen. Urenlang overleg dinsdag heeft onder meer geleid tot een extraatje in de vorm van de verhoging van de eindejaarsuitkering.

Minister Hillen roemt de ''constructieve opstelling'' van de bonden en is tevreden met het resultaat, zo liet zijn woordvoerder weten. Het akkoord loopt tot 1 maart 2013 en het sociaal beleidskader van 2012 tot 2016.

Centraal daarin staat het streven om medewerkers die eruit moeten, aan ander werk te helpen. Vrijwillige uitstroom wordt gestimuleerd om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen.