DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer blijft bezorgd over de ontwikkeling en mogelijke aankoop van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF.

Hoewel het volgende kabinet een besluit neemt over de vervanging van de F-16, bracht GroenLinks de JSF dinsdag tijdens het vragenuur weer naar voren.

Kamerlid Arjan El Fassed noemde de ontwikkeling van de JSF een ''geldverslindend miljardenproject''.

Hij wilde van staatssecretaris Ben Knapen, die minister van Defensie Hans Hillen verving, weten wanneer de overheid gaat luisteren naar de negatieve signalen over het toestel. El Fassed noemde de JSF een ''heilig huisje dat het verdient om omver te worden geschopt''.

Belang testfase

Knapen stelde dat meedoen aan de testfase van de JSF en de aanschaf van twee testtoestellen er juist voor zal zorgen dat het gevechtsvliegtuig zal voldoen aan de gestelde eisen.

Ook zei hij dat vanaf het begin duidelijk is geweest dat de JSF niet eerst werd gestest en daarna geproduceerd, maar dat er tegelijkertijd wordt ''gesleuteld en gereden''. Hij benadrukte dat dit kabinet geen besluit zal nemen over het toestel.

Veiligheid

De vragen volgden op het nieuws dat het Amerikaanse Pentagon de productie van de JSF wil vertragen. Het toestel vertoont scheurtjes en zwakke plekken. De gebreken kunnen ervoor zorgen dat de toestellen minder lang meegaan. Volgens het Pentagon is de veiligheid niet in het geding.

GroenLinks is, net als de PvdA, SP en D66, tegen de aanschaf van de JSF-testtoestellen.