DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer is gekant tegen de komst van de Marokkaanse imam Mohamed al-Maghraoui naar een conferentie in de Haagse As Soennahmoskee.

De Kamer wil dat de regering uiterlijk woensdag een brief stuurt over de aanpak van de zaak. Aan de hand van die brief wil het parlement besluiten of er een debat moet komen over de mogelijke komst van de omstreden imam.

''Hij zou niet welkom moeten zijn'', aldus de voorlichter van de VVD-fractie. ''Als hij toch spreekt in de As Soenah, dan moet de moskee direct sluiten'', twittert Geert Wilders van de PVV, die ook geen visum voor de man wil.

Evenmin als Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA, die de uitnodiging 'onbegrijpelijk' vindt.

Walgelijk

Tofik Dibi van GroenLinks vindt de uitgangspunten van de imam 'weerzinwekkend en walgelijk', maar wil hem niet meteen tegenhouden.

''Zijn komst is een kans voor vrijzinnige moslims om de machtspositie van dit soort mannen te doorbreken. Het is bemoedigend te zien hoeveel islamitische Nederlanders via sociale media deze man geen warm welkom, maar een koude douche geven. Ik zal het kabinet vragen alert te zijn op de uitspraken van de imam tijdens het congres.''