DEN HAAG - Burgemeesters mogen nog wel harder optreden tegen relschoppers rond een voetbalwedstrijd.

Ze kunnen de huidige voetbalwet nog vaker benutten om hooligans uit de stadions te weren, maar als het nodig is kan de wet ook nog strenger worden.

Zo reageerden VVD en CDA maandag op de rellen van zondag na de wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente. PVV en PvdA stelden vorige week al voor de voetbalwet flink aan te scherpen, met langere gebiedsverboden.

Bart de Liefde (VVD) vindt dat de voetbalwet strenger moet, aangezien die nu niet voldoende afschrikwekkend is.

Zwaardere straffen

De relschoppers moeten echt uit de stadions worden geweerd, zodat echte supporters er een feestje van kunnen maken, aldus De Liefde. Het Kamerlid wil bovendien zwaardere straffen voor degenen die in de fout gaan.

Zijn CDA-collega Madeleine van Toorenburg vindt dat eerst maar eens goed bekeken moet worden of de voetbalwet goed werkt, maar ze staat sympathiek tegenover een aanscherping.

Wolfsen

''We kunnen niet bij elke thuiswedstrijd van FC Utrecht ME inzetten. Er is een enorme schaarste bij de politie. Het zou een enorme verspilling van de politiecapaciteit zijn'', meent burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht.

Hij reageert hiermee op kritiek dat er tijdens de ongeregeldheden zondag tijdens en na de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente te weinig politie zou zijn geweest.

Tijdens deze wedstrijd was er geen ME op de been. Toch was de politie-inzet adequaat, meent Wolfsen achteraf. ''We hadden ons goed geprepareerd en er waren vooraf geen aanwijzingen voor rellen.''