AMSTERDAM - De Vereniging van Eigenaren in Heerlen heeft maandagmiddag het sloopplan van het verzakkende winkelcentrum 't Loon voorgelegd aan de gemeente.

De gemeente bestudeert het plan en komt later maandag met een reactie, zegt een woordvoerder.

In het plan staat hoe en wanneer de sloop van het verzakte deel moet worden aangepakt. De Vereniging van Eigenaren had tot maandag 12.00 uur de tijd om met zo'n plan te komen. In het onveilige deel staan tien winkels.

Burgemeester Paul Depla liet maandagochtend weten dat de gemeente bekijkt of de deeltijd-ww kan worden ingezet zodat winkeliers hun personeel gewoon kunnen blijven betalen. De gemeente overlegt hierover met het ministerie van Financiën.

Zaterdagmiddag begon het winkelcentrum te verzakken. Toen werd een kolom van het complex losgeslagen, wat een gat sloeg van ongeveer vijf meter doorsnede en een halve meter diep. Zondag zette de verzakking door.

Niet nodig

Sloop van een deel van winkelcentrum 't Loon in Heerlen is niet nodig als alleen de grond onder de ingezakte pilaar is weggespoeld. Dan gaat het om een lokaal probleem dat ter plaatse hersteld kan worden, zei Johan Galjaard van de Vereniging van Nederlandse Constructeurs maandag naar aanleiding van berichtgeving hierover in Cobouw.

Mogelijk is zand onder de kolom weggespoeld door een defecte riolering, aldus Galjaard. Mocht een groter oppervlak instabiel zijn, dan is sloop wel nodig.

infographic infografiek heerlen
Kaart met oude mijngangen mijn Oranje-Nassau.

Druk

Volgens Galjaard blijkt uit foto's dat de omringende acht kolommen de druk van de weggevallen kolom goed opvangen. Ze zakken niet mee weg. Het zou volgens hem kunnen dat de grond alleen onder die weggezakte kolom is weggespoeld.

Een woordvoerder van de gemeente Heerlen zei in een reactie dat als eerste onderzocht is of de oorzaak in de bovenste laag van de ondergrond zat. Dat is niet zo, zei hij. ''Het ligt dieper.''