AMSTERDAM - PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma is 'in principe' bereid om de FNV te helpen. Dat laat ze zondag weten. De 54-jarige oud-staatssecretaris voor Sociale Zaken zegt wel dat het afhangt van een aantal voorwaarden. Die bespreekt ze deze week met de betrokkenen. Daarop neemt ze een definitief besluit.

Klijnsma werd deze week benaderd door PvdA-senator Han Noten en oud-SER-voorzitter Herman Wijffels. Deze twee verkenners deden de afgelopen maanden onderzoek naar de toekomst van de FNV.

Zaterdag werd na twee dagen beraad door de FNV-top bekend dat de vakbond volledig op de schop gaat. De FNV gaat op in een nieuwe vakvereniging met verschillende vakorganisaties.

In het voorjaar van 2012 komt er een oprichtingscongres van de nieuwe vakbond, die als werktitel de Nieuwe Vakbeweging heeft meegekregen. Klijnsma wil dat oprichtingscongres voorbereiden.

Pensioenakkoord

De twee verkenners waren ingesteld naar aanleiding van een hooglopend conflict over het pensioenakkoord dat de vakbond sloot met het kabinet en de werkgevers. Bij de missie van de verkenners is het pensioenakkoord niet aan de orde geweest. Het ging hun om de toekomst van de vakbeweging, zo zeiden ze zaterdagavond in Nieuwsuur.

De nieuwe vakbond moet volgens Wijffels en Noten dichter bij het werk en dus de leden worden georganiseerd. Ook vakbonden die op dit moment geen lid zijn van de FNV en verenigingen die zich richten op jongeren, uitkeringsgerechtigden en ouderen mogen toetreden.

Agnes Jongerius, de voorzitter van de FNV, en Henk van der Kolk, de voorzitter van de grootste bond in de federatie, FNV Bondgenoten, zullen in de nieuw te vormen vakorganisatie geen rol meer spelen.