AMSTERDAM – CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma vindt het onbegrijpelijk dat gedoogpartner PVV roept dat het de gulden terug wil. 

"Als we afstand doen van de euro is de werkgelegenheid in Nederland zo verdwenen", zegt hij in een interview met NU.nl.

Een terugkeer naar de gulden noemt hij niet realistisch. Partijen die daarvoor pleiten, vertellen 'sprookjes'.

"Naast minder banen in Nederland zal de stabiliteit in Europa minder worden als de euro wordt opgegeven", legt Van Haersma Buma uit.

Eurotop

Op 8 en 9 december praten de Europese leiders over de eurocrisis. De fractieleider van het CDA roept hen op grote stappen te zetten.

"Het afgelopen half jaar zijn er stapjes gezet naar herstel, maar ze zijn te klein. Er moet nu een grote stap worden gezet." Volgens Van Haersma Buma moet Europa meer bevoegdheden krijgen om landen die het niet zo nauw nemen met de begrotingsregels, strenger aan te pakken.

"Een maatregel kan zijn dat het Europese fondsen niet meer wordt uitgekeerd. Luistert een land dan nog niet, dan kunnen we stemrecht afnemen."

Van Haersma Buma benadrukt dat vergaande economische samenwerking in Europa niet automatisch betekent dat er politieke soevereiniteit moet worden overgedragen.

"Er zijn ook gebieden waar Europa eerder een stap terug moet doen. Het federale Europa dat vroeger als toekomst werd gezien, is een utopie gebleken."

Lees hier het hele interview