DEN HAAG - De regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV krijgen er elk 1 zetel bij in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar daardoor zouden ze nog geen meerderheid in de Tweede Kamer halen.

De gedoogcoalitie komt uit op 70 zetels. Dat zijn er nog altijd 6 minder dan de drie partijen nu hebben.

Twee weken geleden bereikten ze met 67 zetels het laagste punt in de peiling sinds het aantreden van het kabinet. De 3 zetels die ze er nu bij krijgen, gaan indirect ten koste van de SP, GroenLinks en de ChristenUnie, stelde De Hond zondag.

De VVD behaalt in de peiling 31 zetels, evenveel als nu. Het CDA komt uit op 12. Dat zijn er 9 minder dan op dit moment. De PVV staat virtueel op 27, 3 zetels meer dan nu.

PvdA

De PvdA, de grootste oppositiepartij, blijft steken op 18 zetels. Dat is een verlies van 12. De SP zou er 26 halen, 11 meer dan nu. D66 blijft stabiel op 17, wat een toename van 7 betekent. GroenLinks komt uit op 8, 2 zetels minder dan nu.

De ChristenUnie zou de huidige 5 zetels behouden en de SGP de 2. De Partij voor de Dieren zou 3 Kamerstoeltjes bezetten, 1 meer dan nu. De partij 50Plus zou met 1 zetel in de Kamer komen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

'U'

Van de ondervraagden steunt 55 procent de plannen van VVD-minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) om de maximale snelheid op veel snelwegen te verhogen naar 130 kilometer per uur.

Een iets ruimere meerderheid (58 procent) is het eens met de oproep van CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) aan ouders voor meer betrokkenheid bij de schooltijd van hun kinderen. Nog meer mensen (76 procent) vinden dat leerlingen 'u' moeten zeggen tegen leraren. De PVV bepleitte dit vorige week.