DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold heeft de jongeren van de VVD zaterdagavond opgeroepen kleur te bekennen.

Hij vroeg hen duidelijk te maken waar hun partij de komende jaren voor staat als het gaat om het liberalisme, Europa en hervormingen.

Op het congres van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, daagde Pechtold de jonge liberalen uit te kiezen. ''Het socialisme van Wilders of het liberalisme van D66? Het anti-Europa van Wilders of pro-Europa van D66? Economische stilstand met Wilders of hervormen van D66?’’

Pechtold zette zich af tegen de politieke samenwerking van de VVD met gedoogpartner PVV. ''De strategie van de VVD lijkt nu: oogkleppen op en achter de PVV aan. De VVD als bijwagen van de PVV. Als dat zo is, dan scheiden onze wegen’’, zei hij.

Paars

De D66-leider herinnerde de jongeren aan de vroegere samenwerking tussen VVD en D66 (paars kabinet en Balkenende II), waarbij ze zich inzetten voor medisch-ethische kwesties, koopzondagen, het homohuwelijk, werkgelegenheid en een modernisering van de WAO.

Na de vorige verkiezingen had de VVD met die agenda verder kunnen gaan, aldus Pechtold. ''Ik had nooit gedacht dat ik op punten als liberale verworvenheden en economische hervormingen tegenover in plaats van naast het kabinet met de VVD zou komen te staan’’, constateerde hij.