HILVERSUM - Maxime Verhagen wilde als minister van Buitenlandse Zaken de inlichtingendienst AIVD op PVV-leider Geert Wilders zetten om meer over zijn anti-Koranfilm Fitna te weten te komen.

Dat blijkt volgens omroep Human uit een eigen reconstructie die maandagavond wordt uitgezonden.

Het idee was om via de AIVD of bewakers van Wilders te achterhalen wanneer de film zou uitkomen en wat daarin te zien was. Het kabinet maakte zich eind 2007 en begin 2008 grote zorgen over mogelijk heftige reacties uit met name de moslimwereld op de film.

Volgens Human weigerde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst de AIVD in te zetten, omdat ze de dienst niet wilde inzetten om de handel en wandel van Tweede Kamerleden na te gaan.

Ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra, die ook verantwoordelijk was voor de persoonsbeveiliging van Wilders, zag daar volgens Human niets in. Hij zegt in de uitzending: "Daar moet je toch een cesuur in aanbrengen, anders kan je mensen niet meer beveiligen."

Verbieden

Volgens de programmamakers, die zich baseren op twee anonieme bewindslieden uit het toenmalige kabinet-Balkenende IV, heeft Verhagen destijds ook geopperd de film uit voorzorg te verbieden. Hij zou hebben voorgesteld de landsadvocaat te laten onderzoeken of dat juridisch haalbaar was.

Zonder daarop of op een eventuele rol van de AIVD in te gaan, stelt Verhagen in een reactie dat de inzet van het kabinet erop was gericht eventuele risico's vanwege de film voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven in het buitenland zoveel mogelijk te beperken.

''Om die reden heeft minister Verhagen de heer Wilders verzocht af te zien van het verscheuren of verbranden van de Koran'', aldus zijn woordvoerder.

Verantwoording

Wilders heeft tot dusverre niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi wil Verhagen, die nu minister van Economische Zaken is, dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer ter verantwoording roepen. Dibi noemt de zaak ''onacceptabel''.