AMSTERDAM - Patiënten moeten makkelijker van huisarts kunnen veranderen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil op die manier een concurrentiestrijd tussen de artsen ontketenen.

Ze heeft de Nederlands Zorgautoriteit (NZA) gevraagd om te onderzoeken hoe dat georganiseerd kan worden, schrijft het NRC Handelsblad zaterdag.

Een woordvoerder van Schippers neemt afstand van het artikel.

Schippers zou onder meer afwillen van het inschrijfgeld en dat patiënten alleen nog maar betalen per behandeling. Volgens de krant zou de markt daardoor kunnen openbreken.

Volgens de woordvoerder is dat echter 'complete onzin.' "Schippers heeft de NZA alleen om een open advies gevraagd over hoe de zorg in de buurt het beste kan worden gefinancierd."

Binding

De huisartsen zien niets in het plan van Schippers. "Als we aan klantenbinding moeten doen, zullen we in de verleiding komen om meer behandelingen te bieden dan nodig is want dát is wat patiënten vragen", zegt Bart Mijman, voorzitter van de Amsterdamse huisartsen. "Nu stelt de huisarts de patiënt vaak gerust en stuurt hem zonder behandeling naar huis."

De artsen benadrukken daarnaast dat een langdurige binding met patiënten waardevol is. Het creëert een vertrouwensrelatie.