AMSTERDAM - Meer eigen betalingen in de zorg zijn nodig om de kosten van het systeem in het gareel te houden.

Dat stelde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zaterdag in een interview met De Telegraaf.

De VVD-bewindsvrouw heeft echter geen politieke meerderheid om patiënten meer te laten betalen, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts.

Coalitiepartij CDA en gedoogpartner PVV zijn erop tegen de eigen betalingen te verhogen. Maar volgens Schippers is dit onvermijdelijk. Ze denkt dat er vroeg of laat meer eigen betalingen in de zorg komen.

''Of ik die nou invoer of mijn opvolger'', aldus de minister. ''Het is niet voor niets dat eigen betalingen overal in het buitenland gebruikelijk zijn. Het is de beste manier om de zorgkosten in de hand te houden'', zegt ze.

Riant

Schippers wijst er verder op dat het basispakket in Nederland riant is. De zorgkosten stijgen deze kabinetsperiode van 60 naar 75 miljard euro per jaar. Volgens de minister wordt het basispakket elk jaar groter. Maar er gaan ook dingen uit, zoals stoppen met roken en dieetadvies.

De afweging daarbij is of mensen het voor eigen risico kunnen dragen. ''Als jij een klein loontje hebt en je kapot werkt, en je hebt de pech dat je een hele dure ziekte krijgt, dan kun je dat nooit betalen. Dan moet je je huis verkopen.''

Maar wie dieetadvies wil, hoeft maar een paar keer naar de diëtiste. ''Dat zijn helemaal geen grote bedragen'', aldus Schippers.