DEN HAAG - Degenen die zich om Mauro Manuel hebben bekommerd, leverden foute gegevens namens en over de jongen aan.

Dat bevestigde een woordvoerder van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel vrijdag naar aanleiding van berichten van RTL.

RTL meldde dat Mauro, de 18-jarige Limburgse asielzoeker die hier zo graag wil blijven, begin 2010 al een Angolees paspoort heeft gekregen. Ook werd een andere achternaam dan Manuel gehanteerd, namelijk die van zijn vader. Verder is er sprake een andere geboortedatum.

Gesprek

Na de ontdekking van de fouten heeft het ministerie een gesprek gehad met Mauro en zijn pleegmoeder, zo ontdekte RTL. Mauro meldde dat hij niet wist dat hij onder de naam van zijn vader stond geregistreerd en dat hij bepaalde papieren ook nooit zelf in handen heeft gehad..

Bij een asielaanvraag moeten de gegevens kloppen, maar de minister is niet van plan Mauro de fouten aan te rekenen. Zijn aanvraag voor een studievisum wordt als beloofd ´welwillend´ bekeken, aldus het ministerie.

Commotie

De zaak van de volledige ingeburgerde Mauro bracht vorige maand hevige commotie teweeg in de Nederlandse samenleving en politiek. Als compromis mocht hij nu in Nederland zijn studievisum aanvragen en afwachten.

De advocaat van Mauro was vrijdagavond niet voor commentaar bereikbaar.