DEN HAAG - De VVD wil dat partijen met ruzie vaker gebruik gaan maken van 'mediation'.  

Ze gaan dan niet naar de rechter, maar naar iemand die er zijn beroep van heeft gemaakt om mensen nader tot elkaar te brengen.

Tweede Kamerlid Ard van der Steur van de VVD presenteerde vrijdagavond een ontwerpnota mediation. Hij hoopt dat alle belangengroepen hun zegje over zijn plannen doen. Dat kan tot en met 31 januari. Daarna wil hij samen met de Universiteit Utrecht een wetsontwerp uitdenken.

''Mediation wordt nog weinig gebruikt. Dit komt doordat de methodiek nog relatief onbekend is. Ook is niet in één oogopslag duidelijk wie een goede mediator is. Dat is jammer, want mediation is veel goedkoper dan een traditionele gang naar de rechter. Bovendien is mediation erg effectief'', aldus Van der Steur.

Voordeel

''Meer dan 60 procent van de pogingen slaagt. Het grote voordeel van mediation is dat partijen zelf overeenstemming bereiken, dus zonder tussenkomst van een rechter. Ook wordt niet alleen het geschil, maar ook het onderliggende conflict opgelost."

Van der Steur denkt dat de mogelijkheden voor mediation enorm zijn: ''Mediation is een goed alternatief voor of in rechtszaken, maar ook voor rechtsbijstandverzekeraars, vakbonden en geschillencommissies. Ook bij echtscheiding of bij ontslag is mediation eigenlijk de eerste optie. Door mediation wettelijk te verankeren, willen we er een volwaardig alternatief voor de traditionele rechtspraak van maken."