AMSTERDAM - De besluitvorming over de aanpak van de Europese schuldencrisis gaat te langzaam. Dat verklaarde premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferente.

Rutte blikte vooruit op de eurotop van volgende week. Wat hem betreft wordt daar een 'grote volgende stap' gezet richting meer begrotingsdiscipline voor de noodlijdende landen uit de eurozone.

Nederland pleit al langer voor een combinatie strikte begrotingsdiscipline en het aanpassen van de regels zodat in de toekomst geen nieuwe schuldencrisis kan ontstaan.

"Ik heb aanleiding aan te nemen dat het allemaal niet onhaalbaar is", zei Rutte. "Maar het zal nog pittig onderhandelen worden. We knokken daar hard voor en volgende week zullen we kijken hoe ver we komen."

Het tempo van de besluitvorming mag van de premier wel omhoog. "Ik geef toe dat het allemaal niet snel genoeg gaat."

Moeilijke periode

Rutte zei verder dat hij de zorgen begrijpt die de huidige crisis bij de mensen teweegbrengt. "Dat voel ik ook. Maar ik vraag ook te begrijpen dat het kabinet probeert die zorgen het hoofd te bieden."

Uiteindelijk komt Nederland sterker uit de crisis, voorspelde de premier. "Maar we zullen een moeilijke periode doorgaan."