AMSTERDAM - Van de nieuwe bestuurders die de afgelopen tijd zijn begonnen bij woningcorporaties, verdient niemand meer dan de balkenendenorm (rond de 190.000 euro).

Ze verdienen vaak ook minder dan zittende bestuurders. Van sommige bestuursleden die er al zaten, is het salaris bovendien bevroren. De reden hiervoor is de salariscode voor de sector die sinds juli vorig jaar geldt.

Dat hebben de brancheverenigingen van commissarissen en directeuren van woningcorporaties vrijdag laten weten. Zij hebben onderzoek laten doen naar het beloningsbeleid in hun sector.

De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) en de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties (NVBW) spraken vorig jaar maximumsalarissen voor nieuwe bestuurders af. Hoe groter de corporatie, hoe hoger het maximale loon. In principe mogen bestuurders ook niet meer verdienen dan de balkenendenorm.

Helft

Aan het onderzoek deed ongeveer de helft van de corporaties mee. De organisaties die sinds juli 2010 nieuwe bestuurders hebben aangenomen, hebben zich allemaal gehouden aan de nieuwe code. Ongeveer twee derde heeft ook de salarissen van zittende bestuurders nog eens tegen het licht gehouden. In driekwart van de gevallen waarin de beloning volgens de nieuwe code te hoog was, is het loon bevroren.

Overigens mogen bestuurders van heel grote corporaties ook volgens de nieuwe code meer dan de balkenendenorm verdienen. Ze moeten daar dan wel toestemming voor vragen van een speciale commissie. Dat is echter nog niet gebeurd. Op dit moment verdient overigens nog steeds 5 procent van de bestuurders meer dan de balkenendenorm.

Niet toevallig

Volgens de twee brancheverenigingen toont het onderzoek aan dat corporaties nu ''maatschappelijk aanvaardbare beloningsniveaus’’ hebben. Het is niet toevallig dat zij het onderzoek vrijdag naar buiten brengen.

De Tweede Kamer stemt volgende week namelijk over een wetsvoorstel van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken over de salarissen in de (semi-)publieke sector. Volgens die nieuwe wet worden de regels voor corporaties nog strenger. De VTW en de NVBW zijn daar niet blij mee.