BRUSSEL - De Europese Unie heeft nieuwe sancties tegen Syrië afgekondigd.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besloten meer bedrijven en personen op een zwarte lijst te plaatsen.

Dat is donderdag van diplomaten vernomen. De uitbreiding van de sancties volgt op het besluit van de liga van Arabische landen om het Syrische regime aan te pakken.

Net als de EU laakt de Arabische Liga het bloedvergieten door het bewind. De maatregelen moeten de druk opvoeren op president Bashar al-Assad.

Wapenembargo

De EU trof de afgelopen maanden al een reeks maatregelen, van een wapenembargo tot een invoerverbod van Syrische olie(producten). Ook kwamen tientallen kopstukken van het regime op een zwarte lijst.

Zij mogen Europa niet meer in en hun tegoeden zijn bevroren. Daarnaast kunnen al een reeks ondernemingen niet meer bij hun geld in de EU.

Nederland heeft steeds het voortouw genomen om de sancties tegen de Syrische autoriteiten te verscherpen, maar wil wel dat de burgerbevolking zo veel mogelijk wordt ontzien.

Burgeroorlog

De opstand in Syrië lijkt te zijn uitgedraaid op een burgeroorlog. Dat heeft VN-mensenrechtenchef Navi Pillay gezegd. Volgens Pillay heeft het geweld aan zeker 4000 mensen het leven gekost, maar ze vreest dat het werkelijke dodental nog veel hoger ligt.

''In augustus heb ik tegen de Veiligheidsraad gezegd dat er een burgeroorlog is wanneer meer en meer deserteurs dreigen de wapens op te nemen. Op dit moment zou ik dat zo omschrijven'', zei Pillay.

Pillay deelt haar bevindingen vrijdag met de Veiligheidsraad. Een VN-onderzoekscommissie verklaarde maandag bewijzen te hebben dat het Syrische regime in de strijd tegen de protesten misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd.

Het gaat onder meer om executies, verkrachting, willekeurige opsluitingen, ontvoeringen en marteling. Hoge legerofficieren zouden bevelen om op burgers te schieten. De onderzoekers spraken met 233 slachtoffers en getuigen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten