BORN - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken wil dat eigenaar Mitsubishi van NedCar in Born snel een beslissing neemt over de toekomst van de Limburgse autofabriek.

Dat is in het belang van de werknemers en van de partijen die de productie in Born over zouden kunnen nemen, liet Verhagen donderdag weten.

Zijn ministerie zal bij de top van Mitsubishi aandringen op een snel besluit, aldus Verhagen. Hij vindt het vervelend dat het geduld van de werknemers van NedCar opnieuw op de proef wordt gesteld.

Petitie

In Born legden de 1500 werknemers donderdagmiddag het werk neer uit protest tegen het uitblijven van een beslissing over de toekomst van NedCar.

Ze boden tijdens een actiebijeenkomst een petitie aan aan de hoogste vertegenwoordiger van Mitsubishi in Nederland, Tetsuro Miki. Dat maakte FNV Bondgenoten bekend. De bond sluit meer acties niet uit.

Spuugzat

Mitsubishi zou rond deze tijd een besluit over NedCar nemen, maar stelde dit uit tot 7 februari. Voorzitter Jean Wouters van de ondernemingsraad zei het nieuwe uitstel ''spuugzat " te zijn.

Het is volgens Henk van Rees van FNV Bondgenoten al de vierde keer dat de Japanse eigenaar een beslissing uitstelt.

''Genoeg is genoeg'', zei Van Rees donderdag tot de werknemers, die zich voor de korte werkonderbreking gewapend met spandoeken op het bedrijfsterrein verzameld hadden. ''We laten onze tanden zien. Dit is een duidelijk signaal aan Mitsubishi!''.