AMSTERDAM – Ouders krijgen binnenkort spreekrecht om tijdens een rechtszaak de belangen van hun kinderen te kunnen behartigen.

Dit blijkt een wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven van de VVD die hij vrijdag in gaat dienen, meldden donderdag bronnen in Den Haag. De wet zou op 1 april volgend jaar al in werking moeten treden.

Teeven hoopt hiermee dat ook de ouders in de Amsterdamse zedenzaak door de wet in staat worden gesteld op te treden namens hun kind.

De rechtbank start medio maart met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen hoofdverdachte Robert M., die wordt beschuldigd van misbruik van tientallen jonge kinderen.

Toekijken

Spreekrecht in de rechtszaal bestaat op dit moment alleen voor slachtoffers en nabestaanden. Als kinderen zelf niet in staat zijn het woord te voeren omdat ze te jong of getraumatiseerd zijn, moeten hun ouders toekijken zonder dat hun stem wordt gehoord.

De VVD-bewindsman wil verder dat ook naasten van volwassen slachtoffers voortaan voor hen mogen spreken als die daar zelf niet toe in staat zijn.