AMSTERDAM - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft geen bezwaar tegen speciaal opgeleide euthanasieartsen die aan huis komen.

Ook mogen artsen patiënten die euthanasie willen, doorverwijzen naar een speciale kliniek. Dat heeft Schippers woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Vereniging voor een Nederlandse Vrijwillig Levenseinde (NVVE) pleitte eerder deze maand voor ambulante teams die mensen met een doodwens aan huis kunnen helpen. De NVVE stelt dat de meesten met een doodswens thuis willen sterven.

Dat kan niet altijd, bijvoorbeeld omdat artsen gewetensbezwaren hebben. Eerder bepleitte de vereniging al een euthanasiekliniek.

Geen bezwaren

Schippers schrijft dat er geen wettelijke bezwaren zijn tegen euthanasiekliniek of tegen ambulante euthanasieteams.

"Echter mag het niet zo zijn dat het bestaan van een levenseindekliniek of ambulant team ertoe leidt dat artsen bij een verzoek om levensbeëindiging eerder geneigd zijn door te verwijzen naar een dergelijke kliniek of team", vindt Schippers. Euthanasie kan het beste worden gepleegd door een arts die de patiënt al langer kent.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over euthanasie. Met name bij de christelijke partijen bestaan grote bezwaren tegen de initiatieven van de NVVE.