DEN HAAG – De VVD gedraagt zich af en toe als een mak lammetje in de coalitie en moet steviger voor de liberale principes staan.

Dat stelt terugtredend voorzitter Martijn Jonk van de politieke jongerenorganisatie van de VVD (JOVD) in een interview met NU.nl.

Volgens Jonk heeft zijn partij de neiging om te snel te schikken in concessies, bijvoorbeeld in de discussie rond de weigerambtenaren. Diverse partijen wilden af van de mogelijkheid voor ambtenaren om het in de echt verbinden van homoparen te weigeren.

"De VVD stemde tegen, terwijl daarover niets is afgesproken in het regeerakkoord. En ik vind: de SGP krijgt al heel veel."

Volgens de jonge liberaal is het prima dat zijn partij de andere partijen een eind tegemoet komt, maar dit kent zijn grenzen. “Wees niet het makke lammetje van de coalitie, maar bijt eens terug. Voel die verantwoordelijkheid als liberaal."

Moedeloos

In het interview haalt Jonk verder uit naar het kabinetsstandpunt rond de hypotheekrenteaftrek. De JOVD pleitte in dit verband eerder voor geleidelijke afschaffing in ruil voor belastingverlaging. Hij zegt er 'moedeloos' van te worden dat premier Rutte en staatssecretaris Weekers (Financiën) weigeren te praten over een herziening.

“Want het is een belediging aan het intellect van de gemiddelde Nederlander. Iedereen weet dat daar de komende jaren wat aan gaat gebeuren. Mensen zijn niet zo dom.”

Ook noemt hij het een 'schande' dat zijn partij niets doet met de kritiek van de Rekenkamer over het subsidiebeleid van de overheid.

Lees hier het hele interview met Martijn Jonk