WASHINGTON - Minister-president Mark Rutte is dinsdag op het Witte Huis in Washington ontvangen door de Amerikaanse president Barack Obama.

Rutte noemde het na afloop ''een prettig gesprek, waarbij goed is gesproken over alle onderwerpen.”

Afgesproken werd om volgend jaar een rondetafelgesprek te organiseren tussen vertegenwoordigers van de overheid en topmensen uit het bedrijfsleven om oplossingen te zoeken voor praktische problemen, zoals het verkopen van staal tegen dumpprijzen.

Verder kwamen de eurocrisis, de komende NAVO-top in Chicago en de situatie in het Midden-Oosten aan de orde. Obama zei de inzet van Nederland in Afghanistan en meer recent in Libië te waarderen.

Bij het begin van het gesprek, dat plaatshad bij de open haard in de zogenoemde Oval Office, zei Obama ‘geen belangrijker bondgenoot dan Nederland’ te hebben.

Bezoeken

De president gaf aan Nederland graag een keer te willen bezoeken. ''Ik heb gehoord dat het een mooi land is met aardige mensen.” Rutte zei Obama graag te verwelkomen. ''Het zou een eer zijn.”

De president had 30 minuten voor de ontmoeting met premier Rutte uitgetrokken, het zouden er uiteindelijk bijna 50 worden. In die tijd benadrukten de twee de economische betrekkingen tussen beide landen.

Investeringen

Dankzij die banden hebben 625.000 Amerikanen een baan. Nederland is de op twee na grootste investeerder in de VS en Nederland ontvangt ook veel investeringen uit de VS. Daarnaast is Nederland een belangrijke exportpartner voor de Verenigde Staten.

Rutte en Obama wisselden ook cadeaus uit: Rutte nam een shirt van het Nederlandse honkbalteam mee voor Obama. Obama gaf Rutte de eerste drie gesigneerde delen van de biografie van de Amerikaanse oud-president Lyndon B. Johnson.

Obama ontvangt Rutte in Witte Huis