HILVERSUM - Minister Hans Hillen (Defensie) vindt het ''een goede gedachte'' om bij de aankoop en inzet van straaljagers samen te werken met andere landen.

De bewindsman zei dat dinsdag op Radio1.

De samenwerking met landen als Denemarken en Noorwegen is een plan van de VVD. Volgens die regeringspartij valt hier veel geld mee te besparen.

Hillen zegt al met de Denen en Noren hierover te hebben gesproken. Het gaat dan om bijvoorbeeld een samenwerking op een aantal militaire bases met jachtvliegtuigen.

Elk land zou dan bepaalde rechten inkopen om te vliegen. Ook gezamenlijk oefenen is dan aan de orde.

JSF

Samenwerken kan ook betekenen dat er minder nieuwe straaljagers, zoals de Joint Strike Fighter (JSF/F-35), hoeven te worden gekocht, zo erkende Hillen.

Tegelijk benadrukte hij dat een beslissing over de aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig niet aan dit kabinet is, maar aan de volgende regering.

Ook de Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD), Raymond Knops (CDA) en Marcial Hernandez (PVV) wezen daar dinsdag op tijdens het debat over de begroting van Defensie voor volgend jaar.

Uitdagen

GroenLinks en de SP daagden de regeringspartijen en hun gedoogpartner uit met de vraag of de JSF voor hen ter discussie komt te staan als er nieuwe bezuinigingen nodig zijn.

Volgens Ten Broeke valt er niets te bespreken, omdat naast de aanschaf van de twee toestellen verder niets wordt uitgegeven.

Knops zei niets te kunnen uitsluiten, maar benadrukte dat het luchtwapen volgens het CDA een essentieel onderdeel is van een volwaardige krijgsmacht. ''Het is zoals het is. We hebben getekend voor het tweede testtoestel'', aldus Hernandez.

Testtoestel

Het vorige kabinet had het eerste testtoestel aangeschaft. Het huidige kabinet tekende eind april voor de aanschaf van het tweede testtoestel (richtprijs maximaal rond 90 miljoen euro).

Een volgend kabinet zal pas beslissen wat de opvolger van de verouderde F-16 wordt. Het was de bedoeling die vanaf 2016 te vervangen. Maar als onderdeel van de ingrijpende reorganisatie bij Defensie is besloten drie jaar langer door te vliegen met de F-16's.