DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil de aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam niet nog een keer uitstellen.

Dat plan, waardoor de drie publieke ov-bedrijven (GVB, HTM en RET) in die steden worden geprivatiseerd, moet per 2013 ingaan.

Dat is al een jaar later dan aanvankelijk gepland. Vakbonden en enkele Kamerfracties willen nog een half jaar langer uitstel, maar Schultz ziet dat niet zitten. Dat zei ze maandag in een debat met de Tweede Kamer.

De VVD-bewindsvrouw wil door de privatisering geld besparen en het ov efficiënter inrichten. Tegenstanders vrezen een kaalslag en willen uitstel om te kijken of alternatieve opties mogelijk zijn.

Mistige periode

Schultz wil dat niet omdat ze niet in een ''mistige periode'' terecht wil komen. Ze zei dat de politieke samenwerking op dit punt ''broos'' is. Daarmee refereerde ze aan gedoogpartner PVV, die aanvankelijk niet wilde aanbesteden.

De minister verleende eerder een jaar uitstel om het aanbesteden beter te kunnen voorbereiden. Inmiddels bereiken haar signalen van bestuurders uit de betrokken vervoersregio's dat de datum van 1 januari 2013 gehaald kan worden.

''Ik ben niet blind voor data, maar ik ga voor die datum. Als later blijkt dat het niet lukt, zal ik het nader bezien, maar dan zal een meerderheid in de Kamer dat ook moeten willen. Dit is een politiek heel gevoelig dossier.''

Voorstel

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zei dat zijn partij zich niet in het voorstel kan vinden en dat Schultz het dossier er ''snel doorheen jast''. Schultz is het daar niet mee eens en vindt het snel verstrekken van duidelijkheid heel belangrijk.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot vroeg de minister om bij de aanbesteding ervoor te zorgen dat nieuwe vervoerders niet worden gedwongen te veel kantoorpersoneel van de 'oude' vervoerders over te nemen.

Abvakabo

Bestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo reageerde maandagavond laconiek op het besluit van minister Schultz van Haegen om de aanbesteding niet langer dan tot 2013 uit te stellen. ''Het zou verrassender zijn geweest als ze iets anders had besloten. We hebben van alles geprobeerd om haar op andere gedachten te brengen, maar er is niet geluisterd'', aldus Vermeulen.

De acties tegen de aanbesteding en de bezuinigingen in het ov gaan gewoon door. In de week van 12 december gaat het vervoer een werkdag plat en op 5 december kunnen reizigers gratis met de tram, bus en metro in de drie grote steden.