BRUSSEL - De Europese Unie is bezig nieuwe sancties tegen Syrië op te stellen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zullen de strafmaatregelen waarschijnlijk nemen tijdens hun beraad donderdag in Brussel. Dat is maandag in Brussel vernomen.

De uitbreiding van de sancties volgt op het besluit van de liga van Arabische landen om het Syrische regime aan te pakken. Net als de EU laakt de Arabische Liga het bloedvergieten door het bewind. Voor het overleg in Brussel is de leiding van de Arabische Liga uitgenodigd.

De EU trof de afgelopen maanden al een reeks maatregelen, van een wapenembargo tot een invoerverbod van Syrische olie(producten).

Ook kwamen tientallen kopstukken van het regime op een zwarte lijst. Zij mogen Europa niet meer in en hun tegoeden zijn bevroren. Daarnaast kunnen 19 ondernemingen niet meer bij hun geld in de EU.

Onder druk

Om het regime verder onder druk te zetten komen nog meer personen en bedrijven op de zwarte lijst. Ook overweegt de unie extra sancties tegen de gas- en olie-industrie en de financiële sector. De geldstroom naar het regime moet worden drooggelegd, aldus een diplomaat.

Nederland heeft steeds het voortouw genomen om de sancties tegen de Syrische autoriteiten te verscherpen, maar daarbij de burgerbevolking zo veel mogelijk te ontzien.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten