AMSTERDAM - De top van de politie heeft in augustus overwogen niet mee te werken aan de invoering van de dierenpolitie.

De korpschefs gaven pas hun steun onder druk van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Dat meldt NRC Handelsblad maandag.

De politietop stemde in omdat de korpsen en de minister elkaar nodig zouden hebben bij de inrichting van de nationale politie, zo staat in een notitie van de Raad van Korpschefs. Daarin staat ook het afblazen van de animal cops nog als mogelijkheid genoemd.

PVV-Kamerlid Dion Graus schrikt van de opstelling van de politietop. "Ik weet dat enkele korpschefs al geruime tijd weerbarstig zijn", zegt hij in een reactie tegen de krant. "Als ze de invoering van de dierenpolitie niet serieus nemen, zijn ze als korpschef geen knip voor de neus waard."

Dierenleed

Graus prijst de standvastigheid van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. "De minister vindt dierenleed ook verschrikkelijk."

Een woordvoerder van de korpschefs zegt dat "binnen de politie het voornemen tot invoering van de dierenpolitie kritisch is gevolgd". Ook vindt "regelmatig een professionele discussie plaats" tussen de korpschefs en het ministerie.

Voor niets

Door de weerstand onder de korpschefs en de verwarring over hoe de dierenpolitie moest worden gevormd, zijn 74 van de 80 politiemensen voor niets opgeleid. Zij willen toch niet als voltijdsdierenagent aan de slag gaan.

Het ministerie rekent erop dat er aan het einde van het jaar minstens 125 dierenagenten zijn.