ALKMAAR - De PvdA in Noord-Holland wil dat Provinciale Staten probeert uitzetting van de 9-jarige asielzoeker Jossef te voorkomen.

Als signaal aan de landelijke politiek dient de fractie volgende week een motie in, zo maakte de PvdA maandag bekend.

De Statenfracties van D66 en CDA steunen het initiatief van de PvdA vooralsnog niet. Zij noemen het asielzoekersbeleid een landelijke zaak.

Fractieleider Cees Loggen van de VVD wilde nog geen officiële reactie namens zijn partij geven, maar is persoonlijk voorstander van het bevriezen van alle procedures en een breed maatschappelijk debat over minderjarige asielzoekers.

Daarna zou ''stevige regelgeving” tot stand moeten komen, die voor iedereen duidelijk is, aldus Loggen.

Fractievoorzitter Hero Brinkman van de PVV Noord-Holland liet kort weten dat ''het standpunt van de PVV niet is gewijzigd”. Dat houdt in dat de PVV voor uitzetting van de asielzoeker is.

Acht jaar

De 9-jarige Jossef uit Eritrea en zijn moeder verblijven in het asielzoekerscentrum in Alkmaar. De twee wonen sinds acht jaar in Nederland en mogen hier niet blijven, maar hoeven niet nog eens eerst te verhuizen naar de gezinslocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in Katwijk. Dat liet minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zaterdag weten.

De Noord-Hollandse PvdA vindt dat kinderen die door lange procedures en overheidsfouten al zo lang in Nederland wonen, het land niet meer mogen worden uitgezet. ''Als volksvertegenwoordigers willen wij opkomen voor de inwoners van Noord-Holland. Jossef heeft geen enkele toekomst in Eritrea, zijn toekomst ligt in Alkmaar.”