BRUSSEL - De Europese Unie is blij met het Belgische akkoord over de begroting.

De nieuwe Belgische regering wil het tekort volgend jaar tot 2,8 procent reduceren, zodat het onder de Europese limiet van 3 procent komt.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, verwelkomde zondagavond de plannen die de zes beoogde coalitiepartners waren overeenkwamen en eerder zondag door formateur Elio Di Rupo werden gepresenteerd.

België stond onder zware druk van de commissie om midden december een begroting te presenteren en zijn ''buitensporige'' tekort terug te dringen.

Europees Commissaris Olli Rehn (Euro en Economische Zaken) prees ook de begrotingsvoorstellen van de toekomstige regering-Di Rupo voor 2013 en 2014.

De commissie zal op een later tijdstip nog haar oordeel vellen over de geplande structurele hervormingen, zoals het vergroten van de concurrentiekracht met behoud van sociale voorzieningen.

Hoop

Di Rupo sprak zondag over de belangrijkste besparingsoefening in de naoorlogse geschiedenis van België. Volgend jaar gaat het om ruim 11 miljard euro. ''We kunnen nu met hoop en vertrouwen naar de toekomst kijken'', verzekerde de Waalse socialist op een persconferentie.

Hij bedankte het Belgische volk voor zijn geduld. Het land zit al bijna anderhalf jaar zonder nieuwe regering na de verkiezingen van vorig jaar juni. De formatiepoging van Di Rupo nam ruim zes maanden in beslag.

De formateur hoopt begin december de opvolger te zijn van demissionair premier Yves Leterme. Maandag moeten de laatste onderhandelingen beginnen.