AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Eric Wiebes (verkeer, VVD) baalt van de deze week aangekondigde acties in het openbaar vervoer.

Zo erg dat hij pas met de vakbonden en de ondernemingsraad van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB om de tafel wil als zij die afblazen. Dat zei zijn woordvoerster zondag.

De vakbonden kondigden deze week weer twee nieuwe acties aan in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Op 5 december kunnen mensen gratis reizen, op 12 december is er een staking.

De bonden willen hiermee protesteren tegen de verplichte aanbesteding en de bezuinigingen in het ov in de drie steden die het kabinet wil doorvoeren.

Ondernemingsraad

De ondernemingsraad van het GVB riep Wiebes deze week op om te overleggen hoe om te gaan met de maatregelen van de regering. De wethouder wil volgens zijn woordvoerster heel graag om de tafel, maar niet als de acties doorgaan.

Hij noemt die ''onacceptabel", onder meer omdat reizigers en ondernemers er de dupe van zijn en het alweer de zesde staking tegen de kabinetsplannen is.

Voorzitter Ger Geldhof van de ondernemingsraad van het GVB zei in een reactie niet van plan te zijn de acties af te blazen voordat er overleg is geweest. Hij riep Wiebes op om voor 5 december te gaan praten. ''Wie weet waar dat toe kan leiden."