AMSTERDAM - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) staat positief tegenover het voorstel van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Bovag om iedereen die zijn personenauto- of motorrijbewijs wil halen te verplichten 1 uur rijles in een vrachtwagen te nemen.

Zij vindt het uit het oogpunt van verkeersveiligheid een goed idee en is bereid om samen met de brancheorganisaties te bekijken of het haalbaar is.

Schultz wees er wel op dat het eigenlijk aan de sector zelf is. ''Als Rijk stellen wij de exameneisen en geen opleidingseisen. Maar ik kijk graag samen met u mee."

Schultz zei dit zaterdag in Amsterdam op het congres van TLN, de ondernemersorganisatie in het beroepsgoederenvervoer.

Inschatten

TLN en de in de Bovag verenigde rijschoolhouders denken dat een rijles op een truck toekomstige automobilisten en motorrijders helpt beter in te schatten hoe je met vrachtwagens in het verkeer moet omgaan. Wederzijds begrip draagt bij aan de verkeersveiligheid, vindt ook de minister.

De aanleiding voor het voorstel zijn TLN's ervaringen met lessen aan basisschoolleerlingen over de dode hoek van vrachtwagens, waarbij de kinderen in de cabine van een truck zelf kunnen ervaren wat de vrachtwagenchauffeurs wel en niet zien.

Volgens TLN is mede dankzij dit project het aantal dodehoekslachtoffers de afgelopen jaren gedaald.