DEN HAAG - Een delegatie van de ChristenUnie, die nu in Egypte is om zich te verdiepen in de aanstaande verkiezingen daar en de positie van de kopten in het land, is vrijdag in Caïro voor een stel spionnen uitgemaakt.

Dat meldt Tweede Kamerlid Joël Voordewind, die in gezelschap van onder anderen Europarlementariër Peter van Dalen reist. ''Het was wel even grimmig'', zei Voordewind zaterdag.

Hij zit met de delegatie in een hotel aan het Tahrirplein en omschrijft de stemming er als 'gespannen'.

''Twee uur geleden is er nog iemand omgekomen bij de demonstratie bij het kantoor van de minister-president.'' Verder hoort hij oproepen om 'geen blanco cheque' aan de militaire machthebbers te geven, maar te wachten op een andere regering met een agenda voor hervormingen.

Kopten

Uit contacten met de kopten maakt Voordewind op dat de situatie van de christenen in Egypte ernstiger is dan uit officiële bronnen wordt vernomen. De bejegening van deze groep zou steeds grimmiger worden: ''Meer beledigingen en geweld.''

Ook wordt er volgens het Kamerlid geklaagd dat er geen onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar onlusten tussen moslims en kopten vorige maand, waarbij 27 doden vielen.

Lees alles over de situatie in Egypte in ons nieuwsdossier