HILVERSUM - Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs roept ouders op meer prioriteit aan hun gezin en aan hun kinderen te geven.

''Een kind is geen project dat je erbij doet. Een kind, een baan, het leven is net een ontbijtbuffet. Je zou van alle gangen willen nemen, maar je moet kiezen.''

De minister deed de oproep tot 'mentaliteitsverandering' zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Ouders zijn erg druk met zichzelf, aldus de bewindsvrouw, maar moeten hun kinderen echt aandacht geven en normen en waarden bijbrengen. Dat is ook voor het onderwijs erg belangrijk.

Leerkrachten

Ze is ongerust over het tanende gezag van leerkrachten. ''Dat is niet meer vanzelfsprekend. Daar moeten we met elkaar aan werken'', zei Van Bijsterveldt, en met elkaar is nadrukkelijk met de ouders, die het gezag van de onderwijzende over hun kind ook moeten erkennen en respecteren. Anders kun je dat van het kind eigenlijk ook niet verwachten.

Tegenwoordig staan ouders wel erg gauw aan de zijde van hun kind, zo was uit haar woorden op te maken. ''Dat moet veranderen.'' Als Van Bijsterveldt vroeger op school straf had gekregen, kreeg ze van haar ouders nog eens op haar kop, zo herinnerde ze zich. ''Nu gaan ouders verhaal halen.''