AMSTERDAM - De opvolger van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), die mogelijk vicevoorzitter van de Raad van State wordt, komt niet uit politiek Den Haag.

De top van het CDA wil liever geen ander kabinetslid of een prominent Kamerlid doorschuiven, zeggen bronnen in de partij volgens NRC Handelsblad.

Nu door het CDA een profielschets is gemaakt voor de opvolger van Donner, is voor het eerst bevestigd dat Donner door de partij wordt gezien als serieuze kanshebber voor de prestigieuze baan bij de Raad van State. Tot nu toe was de kandidatuur van Donner een publiek geheim.

Voor de vrijkomende ministerspost zongen vooral de namen van fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma en Tweede Kamerlid Miriam Sterk rond. Binnen het kabinet werden minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker genoemd.

Geen favorieten

Nu buiten Den Haag wordt gezocht lijken er geen grote favorieten. Volgens de krant zijn de drie grootste kanshebbers allen ex-wethouder in Rotterdam. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius, voorzitter van ROC Midden Nederland Leonard Geluk en Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland.