DEN HAAG - Als het kabinet er niet in slaagt het Groenboek voor het Europese migratiebeleid van Eurocommissaris Cecilia Malmström aan te scherpen, dan moet Nederland maar op de Deense toer.

"Dan moeten we een soort uitzonderingspositie zien te verwerven", vindt Geert Wilders van de PVV. Anders zal zijn partij ook geen nieuwe bezuinigingen slikken, liet hij zaterdag weten.

In dit zogeheten Groenboek is vastgelegd hoe het Europees migratiebeleid er de komende jaren zal uitzien. ''Bagger'', aldus Wilders. Als het niet bijgestuurd wordt, dan ''moeten minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel en premier Mark Rutte eisen dat Nederland net als Denemarken een opt-out krijgt op immigratiegebied en niet meer aan knellende EU-regels gebonden is.''

''Dan kunnen we zelf bepalen wie ons land binnenkomt als immigrant'', aldus de PVV-voorman. ''We gaan als PVV natuurlijk geen extra bezuinigingen slikken als het Groenboek van de Zweedse Eurohippie Malmström slecht blijft en de PVV de immigratiemaatregelen uit het gedoogakkoord niet uitgevoerd zou zien worden.''

Vuur

Deze kwestie komt dan bovenop die over de Ontwikkelingssamenwerking, dreigt Wilders. ''Het kabinet en het CDA en de VVD spelen met vuur'', zei hij deze week nadat staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) had bevestigd dat het kabinet deze regeerperiode niet tornt aan de internationale afspraak om minimaal 0,7 procent van het bruto nationaal product (bnp) te besteden aan ontwikkelingshulp.

Volgens Wilders kan daar makkelijk 4 miljard euro af. ''Eerst snijden in onzinuitgaven buitenland - en dat is ontwikkelingshulp - en dan pas verder kijken'', stelde hij.

Pechtold

Alexander Pechtold van D66 noemt een 'opt-out' voor Nederland in het Europese migratiebeleid een 'achterhaalde optie'.

De vluchtelingenstroom is gewoon een Europese zaak en een aparte positie voor Nederland betekent niet dat mensen wegblijven, aldus de D66-leider op BNR Nieuwsradio.

Volgens hem zijn de uitlatingen van Wilders zaterdag ''de zoveelste actie om het CDA onder druk te zetten''.