AMSTERDAM - Oud-burgemeester Wilma Verver (VVD) van Schiedam voelt zich behandeld als de ''grootste crimineel''. Dat zegt ze zaterdag in Trouw, ruim vijf maanden na haar terugtreden.

''Ik heb mezelf niet verrijkt. Integendeel ik heb de stad alleen maar vooruit geholpen!''

Drie maanden geleden verscheen een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), waaruit onder meer bleek dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Verver bekritiseert echter de onderzoeksmethode.

''Toen BING het integriteitsonderzoek begon, zijn alle ambtenaren op het intranet van de gemeente opgeroepen om hun zegje te doen. ‘Roept u maar’. Ze mochten vol gas geven. Anoniem. Je kunt die verklaringen niet zomaar als waarheid aannemen. Dat moet je als onderzoeksbureau toetsen en dat is niet gebeurd."

Verver zegt het geschil met de aannemer die haar privéwoning verbouwde, en ook voor de gemeente werkte, ''altijd in alle openheid'' te hebben besproken. ''Ik wilde niet chantabel worden en heb er nooit geheimzinnig over gedaan.''

Oude rekening

Ze verklaart dat het bedrijf zegt dat ze een oude rekening van de aannemer van drie ton niet heeft betaald. Ze is het daar volstrekt niet mee eens. ''Ik heb echt tonnen overgemaakt, terwijl de aannemer aantoonbaar slecht werk heeft geleverd. Wij hebben op onze beurt beslag laten leggen op hun ­bankrekening en een aantal opdrachten.''

De ex-burgemeester zegt dat ze in dezelfde omstandigheden weer alles hetzelfde zou doen. Ze hoopt op eerherstel via een klaagschrift dat ze bij de Accountantskamer heeft ingediend tegen de BING-onderzoeker.