DEN HAAG - Het antibioticagebruik in de veehouderij lag halverwege dit jaar 32 procent lager dan in 2009. De doelstelling voor dit jaar van een reductie met 20 procent is daarmee ruimschoots behaald.

Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) vrijdag mede namens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) geschreven aan de Tweede Kamer.

''Met de huidige aanpak zitten we op de goede weg, maar we zijn er nog niet'', stelde Bleker. In 2013 moet het gebruik 50 procent lager zijn dan in 2009.

Door het grootschalige gebruik van antibiotica bij veehouders dreigen steeds meer bacteriën resistent te worden. Deze bacteriën kunnen via bijvoorbeeld kippen- of varkensvlees verspreid worden naar mensen.

Immuun

Het komt steeds vaker voor dat zieke mensen met die bacteriën immuun zijn voor bepaalde antibiotica, waardoor ze niet geholpen kunnen worden.

In september kondigde het kabinet extra maatregelen aan om het gebruik terug te dringen, zoals dat alleen nog zieke dieren behandeld mogen worden met zwaardere antibiotica en niet meer de hele groep.