STRAATSBURG - PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans behoort tot de laatste drie kandidaten om commissaris voor de mensenrechten te worden bij de Raad van Europa, een organisatie van 47 landen voor democratie en mensenrechten.

De Raad van Europa heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De twee andere kandidaten voor de belangrijke functie zijn Pierre-Yves Monette uit België en Nils Muiznieks uit Letland.

Het parlement kiest de nieuwe commissaris tijdens een zitting van 23 tot 28 januari in Straatsburg. De winnaar is dan vanaf 31 maart opvolger van de Noor Thomas Hammarberg.

Analyticus

De 50-jarige Timmermans was van 2007 tot 2010 staatssecretaris voor Europese Zaken. Voordat de Limburger parlementariër werd, was hij ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken en tweede secretaris op de ambassade in Moskou.

In 1993 werd hij medewerker van toenmalig Europees Commissaris Hans van den Broek in Brussel en twee jaar later adviseur en particulier secretaris van Max van der Stoel, die toen Hoge Commissaris van de nationale minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) was.

Timmermans staat bekend als analyticus en om zijn talenkennis. Hij studeerde Franse letterkunde en Europees recht.