DE HAAG - Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft liever dat het noodfonds voor de euro verder wordt versterkt of eventueel verhoogd dan dat de Europese Centrale Bank (ECB) de eurocrisis moet oplossen door meer staatsleningen op te kopen.

Dat bleek donderdag in een debat in de Tweede Kamer.

De Jager vindt dat versterking van het noodfonds, met hulp van het IMF en opkomende economieën van buiten Europa, de voorkeur geniet.

Duitsland en Frankrijk zijn het oneens over een grotere rol van de ECB. Frankrijk is voor, Duitsland tegen. ''Ik wil niet suggereren dat ik tegen of voor ben, want de ECB is onafhankelijk’’, zei De Jager vrijdag in de Tweede Kamer. De Jager zei dat hij over de ECB heel dicht bij de positie van Duitsland'' zit.

De Jager praat vrijdag in Berlijn met zijn Duitse en Finse collega over de eurocrisis. Daar zal ook aan de orde komen dat voor sommige aanscherpingen van het begrotingstoezicht in de eurozone mogelijk een wijziging van het EU-verdrag nodig is. De Jager is daar niet tegen, maar zegt dat ook veel geregeld kan worden via Europese verordeningen of dwingende richtlijnen.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier