DEN HAAG - De tweet over de Joodse achtergrond van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken was geen racistische opmerking en was zo ook niet bedoeld.

Dat zei de afzender ervan, PVV-Tweede Kamerlid Raymond de Roon, donderdag in de Tweede Kamer.

Om verdere commotie te voorkomen, had hij zijn woorden woensdag ingetrokken en dit ook aan de minister uitgelegd. In het debat donderdag over de begroting van Rosenthal riepen partijen als de PvdA en D66 hem opnieuw ter verantwoording.

In de gewraakte tweet had De Roon gezegd dat hij het te gek voor woorden vond dat de ''Joodse minister'' Rosenthal de bouw door Israël van woningen in Oost-Jeruzalem veroordeelt.

Niet-inhoudelijk

De Roon betreurde in een verklaring dat de indruk was ontstaan dat hij het handelen van de bewindsman op niet-inhoudelijke criteria beoordeelt.

Soms is het dan beter woorden in te trekken in plaats van ''linkse partijen'' de kans geven ''door te drammen'' en de opmerking als racisme te typeren, aldus het Kamerlid.

Rosenthal zelf wilde verder niet reageren. ''Ik heb de de opmerkingen gehoord en begrepen dat hij ze heeft teruggenomen.''