DEN HAAG - CDA en ChristenUnie werken aan een wetsvoorstel waarin staat dat een vereniging ontbonden kan worden als bestuurders kinderen hebben misbruikt.

Het CDA bevestigde donderdag een bericht van de NOS over het initiatief. De partijen vinden dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) het Openbaar Ministerie opdracht moet geven pedofielenvereniging Martijn te vervolgen.

Het hof in Leeuwarden oordeelde maandag nog dat een strafrechtelijke aanpak er niet in zit.

Volgens het Verdrag van Lanzarote kan een organisatie verboden worden als een leidinggevende is veroordeeld voor bezit van kinderporno. CDA en ChristenUnie vinden dat dit in de Nederlandse wet moet komen te staan.

Zij voeren aan dat acht huidige en voormalige bestuursleden van Martijn een veroordeling voor zedenmisdrijven op hun naam hebben staan.

In antwoord op vragen van de PvdA stelt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag dat de Nederlandse strafwetten ruime bescherming bieden tegen seksueel misbruik van kinderen. Nederland komt het Verdrag van Lanzarote dus ,,ten volle" na, stelt de minister.