DEN HAAG - VVD-bestuurders werken in een volgend kabinet liever samen met D66 dan met de huidige gedoogpartner PVV.

Dat blijkt volgens NRC Handelsblad uit een enquête die de krant samen met onderzoeksbureau OverheidInNederland.nl heeft gehouden onder bijna 2000 VVD-bestuurders, zo meldt de krant donderdag.

Een derde van de bestuurders maakt zich zorgen over de in hun ogen te grote invloed van PVV en SGP op het beleid van het kabinet van VVD en CDA. Bijna de helft vindt dat de partij zich meer moet onderscheiden van de PVV.

Maar 92 procent vindt het wel merkbaar dat Nederland met Mark Rutte een liberale premier heeft.

Bewindspersoon

Onder VVD-bestuurders scoort Rutte veruit het best als VVD-bewindspersoon. Op grote afstand volgen Henk Kamp (Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Bijna een derde vindt Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de slechtste VVD-bewindspersoon.

Ruim negen van de tien bestuurders zijn tevreden met het beleid van het kabinet. Ook zijn ze het in grote meerderheid eens met de bezuinigingen. Wel reageren ze verdeeld op de vraag of er iets moet gebeuren met de hypotheekrenteaftrek.

Bijna de helft schaart zich achter het standpunt van de partij en van het kabinet dat die met rust moet worden gelaten. Maar een op de drie van de VVD-bestuurders wil wel een aanpassing.

Twee van de drie bestuurders willen een wettelijk verbod voor ambtenaren die weigeren homoseksuelen te trouwen. De VVD-fractie in de Tweede Kamer stemde onlangs nog tegen een voorstel van deze strekking.

Zaterdag komt de VVD bijeen voor een congres.