DEN HAAG - Nederland tornt niet aan de internationale afspraak om minimaal 0,7 procent van het bruto nationaal product (bnp) te besteden aan ontwikkelingshulp.

Het minderheidskabinet van CDA en VVD houdt hier de hele regeerperiode aan vast. Dat viel donderdag op te maken uit de woorden van CDA-staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) in het debat over zijn begroting voor volgend jaar.

D66 en GroenLinks drongen erop aan dat hij duidelijkheid zou geven, zeker nu gedoogpartner PVV heeft aangekondigd mogelijke extra miljardenbezuinigingen uit het budget voor ontwikkelingshulp te willen halen. PVV-leider Geert Wilders sprak over een bedrag van 4 miljard euro.

Die 0,7 procent staat, citeerde Knapen premier Mark Rutte. Dat het percentage voor de hele kabinetsperiode moet gelden, zoals een Kamermeerderheid had uitgesproken, is staand beleid, voegde hij eraan toe met opnieuw een citaat van de minister-president.

Signaal

D66-leider Alexander Pechtold bedankte Knapen voor dit ''belangrijke signaal''. Volgens Pechtold betekent het dat er geen verdere bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking komen. Nederland zat jarenlang op een percentage van 0,8 van het bnp. Maar het kabinet heeft dat teruggebracht naar 0,7.

Knapen zei te hechten aan internationale afspraken, omdat die volgens hem belangrijk zijn voor de betrouwbaarheid en reputatie van ons land.

Wilders zei in een reactie dat de PVV net als Knapen duidelijk is. ''4 miljard eraf, kan makkelijk. Eerst snijden in onzinuitgaven buitenland - en dat is ontwikkelingshulp - en dan pas verder kijken'', stelde hij.