HUIZEN - Om te onderzoeken welk effect de inzet van bussen heeft op het terugdringen van files begint minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) een driejarige proef op drie trajecten.

Het betreft de tracés Breda-Utrecht, Almere-Utrecht en Hilversum-Amsterdam. Daar gaan vanaf volgend jaar in de spits twee tot zes snelwegbussen per uur rijden.

Dat maakte Schultz donderdag bekend. Haar ministerie draagt 10,5 miljoen euro bij aan de proef, de betrokken provincies betalen 1,5 miljoen.

''Met deze proef wil ik alles uit de kast halen om onze infrastructuur zo efficiënt mogelijk te gebruiken'', schetst Schultz.

Bijdrage

Op deze manier moet het inzichtelijk worden welke bijdrage snelwegbussen kunnen leveren aan de bereikbaarheid. Ze ziet voordelen aan bussen, omdat die mensen kunnen vervoeren naar specifieke plekken, zoals ziekenhuizen of een universiteit.

Treinen hebben dat voordeel niet, omdat die gebonden zijn aan stations. Reizigers kunnen tegen de reguliere prijs opstappen bij carpoolplaatsen, transferia en bestaande bushaltes.