BRUSSEL - Brussel sleept Nederland voor de rechter omdat Den Haag de Europese regels over grensoverschrijdende fusies niet correct heeft omgezet.

Dat maakte de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, donderdag bekend.

De commissie stapt naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het bezwaar gaat over de benoemingsprocedure van leden van de raad van commissarissen van een Nederlandse vennootschap die uit een internationale fusie ontstond.

De Nederlandse wetgeving staat werknemers van een vestiging in een andere lidstaat niet toe aan die benoemingsprocedure deel te nemen.

Andere zaak

Brussel daagt Nederland ook voor een andere zaak voor het hof in Luxemburg. Het is de commissie een doorn in het oog dat de Nederlandse autoriteiten nog steeds discriminerende tarieven bij de schenk- en erfbelasting hanteren.

Volgens de Nederlandse wetgeving worden in Nederland gelegen landgoederen gedeeltelijk of volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Maar erfenissen of schenkingen van landgoederen in de meeste andere Europese landen worden voor 100 procent van hun marktwaarde belast.

Nederland blijft weigeren zijn wetgeving in overeenstemming te brengen met de EU-regels. Maar volgens de commissie is het verschil in behandeling tussen landgoederen in en buiten Nederland in strijd is met het vrij verkeer van kapitaal.