DEN HAAG - Sinds de onrust van afgelopen maart in Oman is er meer vrijheid van meningsuiting in het Arabische land. Dat meldde minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) donderdag.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde weten wat er in Oman is veranderd, zodat een staatsbezoek van koningin Beatrix in januari alsnog mogelijk is.

''Meer dan ooit durven Omani's hun mening te uiten en vindt een maatschappelijk debat plaats, ook via internetfora'', schrijft de minister.

Dat zou onder meer te zien zijn aan de troonrede van Sultan Qaboos, waarin het ging om vrijheid van meningsuiting en tolerantie.

Politieke participatie

Volgens Rosenthal is er in Oman ook meer politieke participatie toegestaan. ''Zo worden regelmatig petities aangeboden aan de Sultan en ministers, ook na een demonstratie'', zei hij in de Kamer.

Verder heeft het Lagerhuis inmiddels wetgevende bevoegdheden en is het dus niet langer een adviesraad. Bovendien is de positie van de vrouw aanzienlijk verbeterd, zegt de bewindsman.

Discussie

Rosenthal stelde dat tijdens het bezoek ook gesproken zal worden over ''punten die discussie zullen vergen''. Een officieel bezoek kan positieve ontwikkelingen in het land ondersteunen en is goed voor het verbeteren van de onderlinge relaties, aldus de minister.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten