AMSTERDAM - De invoering van de nationale politie per 1 januari 2012 loopt vertraging op. Het lukt de Eerste Kamer niet om het wetsvoorstel voor die datum te bespreken.

Dit laat een woordvoerder woensdag weten naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad hierover.

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel begin december ingediend, enkele weken voor het reces. Normaal gesproken nemen senatoren de tijd om de wet zorgvuldig te bestuderen en er vragen over te stellen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). "Daar gaan weken overheen".

Voor het kerstreces gaat het daarom niet meer lukken om te stemmen over de wet. De voorzitter van de commissie Veiligheid en Justitie van de senaat heeft dit dinsdag duidelijk gemaakt aan Opstelten. De Eerste Kamer is 'geen stempelmachine', aldus de woordvoerder.

De Tweede Kamer buigt zich volgende week over het wetsvoorstel van Opstelten, die de huidige 26 politiekorpsen wil vervangen door één nationale politieorganisatie.

Huiswerk

Opstelten neemt de opstelling van de Eerste Kamer 'voor kennisgeving aan', laat zijn woordvoerder weten. "Wij gaan niet over de agenda van het parlement." De woordvoerder wijst erop dat de wet op tijd is ingediend bij de Tweede Kamer. "Wij hebben ons huiswerk gedaan."

Grote gevolgen heeft het niet. De nationale politie wordt ingevoerd zodra de wet is behandeld. "Het schuift wat door." Hopelijk is dat begin januari, aldus de woordvoerder. Ondertussen gaan de voorbereidingen door.

Maart

De Eerste Kamer zal op zijn vroegst in maart een besluit kunnen nemen over invoering van de nationale politie, verwacht Ankie Broekers-Knol (VVD), voorzitter van de Eerste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Maar dat kan alleen als Opstelten snel antwoord geeft op de vragen die hij nog van de Senaat over zijn wetsvoorstel krijgt.

Opstelten had kunnen weten dat de Eerste Kamer niet voor de kerst zou kunnen besluiten over de nationale politie, stelt zij. Broekers-Knol heeft hem dat een paar weken geleden al duidelijk gemaakt. Alle ministeries weten dat ze wetsvoorstellen voor 4 november bij de Eerste Kamer moeten indienen, willen ze kans maken dat deze voor de kerstvakantie afgehandeld worden.

Broekers-Knol zegt de voorstellen van Opstelten pas op 13 december te verwachten. Een snellere procedure zou alleen kunnen bij eenvoudige zaken, maar niet bij een volgens Broekers-Knol 'majeure' wet als de nationale politie. ''Dat is niet zomaar een wetje."

D-Day

Als het aan VVD-Kamerlid Jeanine Hennis ligt blijft het gewoon 'D-Day' voor de beslissing van de Tweede Kamer over de nationale politie maandag.

Iedereen heeft volgens haar inmiddels de messen geslepen en zich voorbereid. Het is ook nodig dat er nu stappen worden gezet, aldus Hennis, want een reorganisatie vraagt toch al zo veel van mensen.

Politiebond

De Nederlandse Politiebond (NPB) is niet verrast dat de invoering van de nationale politie vertraging oploopt. ''We hebben het zien aankomen. Alle signalen wezen er al op dat het tempo moordend was'', aldus een woordvoerder woensdag.

De bond wil graag dat er snel gehandeld wordt, maar ''zorgvuldigheid en een correcte omgang met mensen zijn belangrijker dan de snelheid''. De Raad van Korpschefs stelde geen partij te zijn bij de invoering en daarom niet te willen reageren.