BRUSSEL - De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wil meer greep op de begrotingen van de eurolanden.

Als een land de Europese regels schendt, bijvoorbeeld door een te hoog tekort, kan Brussel om een herziening van het beleid vragen.

Dat maakte de commissie woensdag in Brussel bekend. Voorzitter José Manuel Barroso en eurocommissaris Olli Rehn presenteerden een reeks voorstellen om de schuldencrisis te beteugelen en de economische groei te bevorderen.

Brussel hoopt met verscherpt toezicht op de begrotingen de eurolanden tot discipline te bewegen.

Leiband

Landen die er een puinhoop van maken, worden door de commissie aan de leiband genomen. Zij moeten volledige openheid van zaken geven. Ook worden de nationale statistieken gecontroleerd.

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) verwelkomt de voorstellen. Nederland heeft zich daar de afgelopen maanden hard voor gemaakt om nieuwe crises te voorkomen, aldus de bewindsman in een eerste reactie.

''Het is nodig dat de Europese Commissie in een vroeg stadium eventuele problemen op het spoor komt en zo nodig correctief kan optreden.''

Stapje verder

De commissie mag echter ''nog wel een stapje verder gaan'' met het afdwingen van de regels, stelt de bewindsman.

Volgens de voorstellen hebben de lidstaten nog veel ruimte om te besluiten of een land wordt aangepakt. Knapen pleit voor een krachtigere positie van de Europees commissaris.

Eurobonds

Om wat te doen tegen het gespeculeer op de schulden van afzonderlijke eurolanden, overweegt de commissie de invoering van gezamenlijke Europese schuldbrieven (obligaties).

Gedeelte last is halve last, zo redeneert Brussel. Maar eurocommissaris Rehn benadrukte dat ''stabiliteitsobligaties'' alleen zinvol zijn als ze samengaan met een strikter begrotingsbeleid.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) herhaalde woensdag nu niets te zien in euro-obligaties. ''De introductie van eurobonds vormt geen oplossing voor de crisis van nu en kan het juist erger maken.'' Hij sluit ze voor de toekomst niet uit.