DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over de ontwikkelingen in Egypte en het geweld van het leger tegen betogers op het Tahrirplein in Caïro.

Hij zei dat woensdag in het NOS Radio-1-journaal.

''Het is nu een echte krachtmeting tussen het leger en de in opkomst zijnde partijen en ook de mensen die in februari de revolutie gestart zijn. Nu is echt nodig dat de krijgsmacht begrijpt dat ze niet voortdurend aan het roer kan staan’’, zei Rosenthal.

Hij acht het niet verstandig nu de militairen in Egypte bezig zijn te bewegen in de richting van democratie, te dreigen met het verminderen of intrekken van financiële steun. Wel is het goed om de diplomatieke druk op te voeren.

Rosenthal is een groot voorstander van aanscherping van sancties tegen Iran, wegens het nucleaire programma van het land.

Rosenthal hoopt dat de internationale gemeenschap het begin december eens wordt over strengere sancties op olie- en gasexport en over de financiële betrekkingen met Iran. ''Sancties moeten de autoriteiten in het hart raken en de bevolking ontzien.’’

Achtergrond: Revolutie ontglipte betogers Tahrirplein

Dossiers: Egypte en de Arabische Lente

Volg Twitterberichten uit en over Egypte via NUlive